Benvinguts/des al meu bloc vosaltres i les vostres opinións.

divendres, 23 de gener del 2009

El pelegri de Tossa: Tradicció, devoció, sacrifici, il•lusió i satisfacció

Des de fa 600 anys, si 600, la tradició i els cants duien el 1400, que es acompleix la tradició “El vot del poble”, en la que un tossenc es elegit pelegrí per portar de Tossa de mar a Santa Coloma de Farners un moneda i un pergamí (el vot )i tornar a l’endemà.
Com cada any el 20 de gener el dia de Sant Sebastià, el pelegrí vestit amb una roba igual a la que porten els pelegrins de Santiago, capa i barret, acompanyat d’una bona part del poble, els anys que cau en cap de setmana han passat dels 1.200, aquest any n’eren 900, a peu i molts descalços fan el trajecte (quasi 40km) de Tossa a Santa Coloma per portar el vot, quant arriben els reben, ara els dos alcaldes el de santa Coloma i la alcaldessa de Tossa, mes avall els dos rectors (aquest any també el nou bisbe no hi ha volgut faltar), arriben a la església de Sant Sebastià, es resa el rosari i desprès es va a la rectoria i el pelegrí dona el vot, una moneda que es la mateixa dels últims dos segles, que la porta en una capseta, i que no es pot tocar i, un pergamí , i es signe en el llibre parroquial amb tots els testimonis Desprès per recuperar-se del camí els donen grana i coca (per cert la millor coca de ratafia que he provat)..
No se si es veu? aquesta any vaig poder fotografiar la moneda en el moment de donar-la. L’endemà desprès de la missa tornen a Tossa on en professo els esperen les autoritats que els acompanyen en silenci amb ciris per tot els poble, des de l’església a la ermita i tornar a la església, impressionant el silenci la devoció la tradició mantinguda 6 segles.


El motiu una epidèmia de pesta, que no he aclarit de quina es tractava, ja que una part de la tradició parla de lepra, però la simptomatologia que descriuen es mes similar a la verola que a la lepra, segons canten una dona que fugia de la epidèmia de Tossa, va torbar un home en mig d’un raig de llum que l’hi digué que “no fugis torna feu una romeria fins a la primera ermita que trobeu i l’epidèmia desapareixerà” indicant que el camí era cap l’oest, així ho feren era el dia de Sant Sebastià quant tornaren la epidèmia va començar a cedir fins a desaparèixer
Aquest any el pelegrí va recaure en Jaume Lleonar Fabrelles un tossenc que el fa des de fa 30 anys i que pertany a una família en especial la seva mare que diuen “l’han fet des de sempre” no se si estava mes il•lusionat que satisfet, donava goig veure’l.
Es molt curiós fa 5 anys, que els veig a l’arribada a santa Coloma i a la tornada a Tossa, tots els pelegrins, traspuen devoció, sacrifici, il•lusió i satisfacció per la feina feta. i mentre m’hi conviden (aquesta es la tradició nomes pots anar-hi di ets del poble o convidat.


I aqui estic al final a tossa amb cara de fred (aquest any en feia molt)despres de la professo amb el pelegri
I aquí sota la resta (Borrant aquest text)

1 comentari:

PereJoan ha dit...

BENVOLGUDA; M'HA AGRADAT MOLT LA HISTÒRIA DEL PELEGRINO;JA EM AGRADARIA ESTAR EN FORMA PER CÒRRER AQUESTA MARATON,
UNA ABRAÇADA DE PereJoan.